Sigtebrød
Et brød der smager af gamle dage
Når min mor, brødre og jeg tog turen fra Jylland til Sjælland for at besøge mormor og morfar i Roskilde, blev der altid serveret sigtebrød i stedet for franskbrød. Sommetider købte mormor dog det fine franskbrød hos bageren, men vi ville alligevel helst have sigtebrødet. Sigtebrødet var blødt og smagte af sommerferie og hørte til hos mormor og morfar.
Jeg har lavet mange forsøg for at lave et brød, der smagte ligesom dengang, og med denne opskrift er jeg tæt på, tror jeg. Det er dog vigtigt at hvedemelet har en god hæveevne fordi det skal kunne hæve det tunge rugmel. Skift evt. noget af hvedemelet ud med tipo 00
Variationer
Du kan variere brødet ved at tilsætte ca. 250 g. valnødder (det er godt at slå dem lidt i stykker i en morter først) og/eller 3-4 tsk. anis.
Hvis du vil have en kraftigere rugsmag og dermed et tungere brød, kan du ændre fordejen til 450g rug og 250g hvede.
Bland
Rør gæren ud i vandet og tilæt rugmelet og hvedemelet. Rør det godt sammen og lad det stå på køkkenbordet natten over.
1000 gram Vand
20 g Gær
350g Rug
350g Hvedemel
Ælt
Næste morgen skal fordejen gerne boble lidt og dufte herligt øl-agtigt. Tilsæt nu hvedemelet blandet med saltet, og ælt dejen på maskine eller på bordet. Lad hæve til dobbelt størrelse. Kig på ælt hvis du vil vide noget mere om at ælte dej.
900g Hvedemel
30 g Salt
Bag
Slå dejen op til 3 brød, som du sætter side om side på en bageplade. Det er også fint at bage brødene i 3 forme. Selvfølgelig kan du også bage boller. Hvis du vil vide mere om hvordan man slår brød op, så kig her: Bag
Bages ved 200°C i 15-20 min (boller) eller 35-45 min (brød)