Det daglige brød

Bland

Du starter altid din bagning med at blande væske med gær eller surdej, hvorefter du tilsætter mel og salt. (I nogle opskrifter kan du også tilsætte æg). Hvis der skal tilsættes smør, grøntsager, tørret frugt osv. gør jeg det først, når dejen er æltet færdig:

Væske: Du kan bruge alle mulige former for væske. I opskrifterne er der for det meste brugt vand, men du kan også bruge mælk, yoghurt, kærnemælk, eller en blanding af hvad du har til rådighed. Jo mere fedtstof der er i væsken/dejen jo hurtigere vil brødet blive tørt. På den anden side tilføjer mælk og surmælksprodukter en smagsnuance. Prøv dig frem og brug hvad du har lyst til, blot skal mængden af hvedemel til sidst justeres især hvis du bruger væske, som er tykkere end vand.

Gær: Jeg køber altid økologisk gær, men det har ingen indflydelse på hæveevnen, om du bruger økologisk eller almindelig. Blot det er frisk og ikke har ligget for længe i supermarkedet eller i dit køleskab. Tørgær har jeg ikke prøvet.

Surdej: Surdejs-siden

Mel: Mel-siden

Salt: Jeg bruger havsalt i opskrifterne, men brug det salt du allerede har i husholdningen. Måske skal saltmængden justeres både i forhold til typen af salt og til din smag.

Når du har rørt ingredienserne sammen skal dejen hæve. Her på siden bruger jeg to måder, som du sagtens kan vælge imellem at bruge på alle opskrifterne.

Varm hævning: Bland væske, gær, mel og salt og lad det hæve tildækket på køkken bordet. Næste dag tilsætter du resten af melet og ælter dejen. Dejen hæves til dobbelt størrelse, slås op, efterhæves og bages.

Kold hævning: Bland alle ingredienser til dejen og ælt den færdig. Læg den i en beholder med god plads, luk tæt og sæt den i køleskabet. Næste dag tages den ud af køleskabet, slås op, efterhæves og bages.