Rugbrød
Det er en stor tilfredsstillelse at se, dufte og smage sit eget rugbrød, som er bagt med den surdej, man gemmer fra gang til gang.
Et helt traditionelt rugbrød bagt på surdej med knækkede rugkerner, rugmel og en smule hvedemel til at holde sammen på det hele.
Variationer
Var.1: Flere kerner:
Bland og Ælt:
1 øl og 670 g. vand
1 dl surdej
800g rugkerner
200g rugmel
Bag:
150g hvede
30g salt
Du kan udskifte rugkernerne med andre kerner, blot vær opmærksom på, at i opskriften er væskemængden beregnet efter hvor meget vand kernerne suger. Hvis du bruger f.eks. hørfrø vil de ikke suge samme mængde vand.
Var. 2:
Smør formene med smør og fordel sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner eller lignende på indersiden i formene lige inden du hælder dejen i. Så får du et flot brød og samtidig lidt ekstra kerner.
Bland og ælt
Opløs surdejen i vandet (bland evt. en hvidtøl og vand), tilsæt melet, bland det hele godt sammen, og sæt det lunt på køkkenbordet natten over.
1000 gram Vand
1 gram Rugsurdej
425g Rugkerner, knækkede
600g Rugmel
Bag
Bland hvedemel og salt og rør i dejen. Sørg for at det hele er blandet godt sammen. Gør det evt. på maskine med blandespaden hvis du har en sådan. Dejen skal ikke æltes ligesom hvedebrød.
HUSK at det er nu du skal tage dej fra. Den dej du tager fra, er den dej, du bruger som surdej (hævemiddel) når du bager dit næste rugbrød. 1-2 dl. Drys med lidt salt og sæt i køleskab. Det er altid godt at have lidt ekstra hvis du nu glemmer at tage dej fra næste gang du skal bage, eller hvis du får lyst til at bage et surdejs hvedebrød eller tilsætte surdej til en gærbrødsdej, eller måske kender du en, som gerne vil begynde at bage rugbrød, og så kan han/hun jo få en surdej fra dig.
Hvis du vil vide mere om surdej: http://detdagligebrod.dk/surdej/
Så skal resten af dejen op i en eller to forme afhængig af størrelse. Vær opmærksom på ikke at bruge aluminiumsforme, fordi surdejen går i forbindelse med aluminium. Jeg kan bedst lide at bruge rustfrit stål eller glas, som bliver smurt grundigt med smør inden dejen hældes i. Jeg har to forme på hver 2 liter. Fyld kun formene halvt op, og glat dejen med f.eks. en våd dejskraber. Lad hæve 2-3 timer, prik brødene med en strikkepind eller din stegegaffel eller lignende (det betyder ikke noget at dejen falder en smule sammen) ,bag 1 time og 30 min. på 200° C eller lidt kortere eller lidt længere afhængig af størrelsen på forme og varmen i din ovn.
150g Hvedemel
30 g Salt