Det daglige brød

Kun spelt

Et brød kun med spelt bliver saftigt og får en fantastisk smag

Spelt må ikke æltes ligesom hvede. Dejen må gerne være forholdsvis blød, og det er godt at bage brødet i en form.



Variationer

Hvis du har en god surdej kan du tilsætte 1-2 dl.

Prøv at tilsætte 400-600 g. valnødder til dejen. Det passer godt til spelt-smagen.

Hvis du hellere vil bage boller skal du lade dejen efterhæve til dobbelt størrelse. Hæld derefter dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord og brug dejskraberen til at skære passende stykker ud, som placeres på bagepladen. Undgå at slå for meget luft ud af dejen. Bag med det samme ved lidt højere varme 220-230° C

Du kan ælte dejen helt færdig med det samme. Kom dejen i 2 store forme eller 3 små forme og sæt dem tildækket i køleskab til næste dag. Lad dem stå lidt på køkkenbordet inden du bager dem ved 200° C. i 40-45 min.


Bland

Rør gæren ud i væsken og tilæt fuldkornsspelt. Rør det hele godt sammen og lad det stå på køkkenbordet natten over.

1000 gram Vand
20 g Gær

500g Fuldkornsspelt


Ælt og Bag

Næste dag tilsætter du salt og resten af melet (hold evt. noget af melet tilbage), og ælt indtil dejen er godt samlet. Spelt skal ikke æltes for længe. Form 3-4 brød og læg dem i forme, så de har støtte under hævning og bagning. Hæv indtil ca. dobbelt strørrelse og bag ved 200° C. i ca. 35-45 min.

1000g Spelt, sigtet

20 g Salt