Det daglige brød

Bløde boller plus

Boller, luksusboller, fødselsdagsboller, sødmælksfranskbrød, kanelsnegle osv

Denne dej kan du bruge til mange forskellige ting. Vælg grundopskriften eller en af variationerne. Af denne opskrift kan der blive 2 franskbrød, 10-12 boller og 12 kanelsnegle, så du kan halvere den, hvis du f.eks. kun vil bage kanelsnegle til gæsterne.



Variationer

  • Ælt dejen helt færdig, tilsæt 100g solsikkekerner, 100g chiafrø og 50g sesamfrø, eller ca. 250g  færdig frøblanding . Sæt den i køleskab natten over i en stor skål. Form og pensl med vand,mælk eller æg og pynt med sesamfrø og bag bollerne næste formiddag eller eftermiddag eller aften.
  • Brug sødmælk i stedet for vand. Lad fordejen hæve i køleskab. Eller ælt hele dejen og lad hæve i køleskab. Lav lækre hvedeboller og sødmælksfranskbrød med birkes på toppen.
  • Samme dej, men udvid til 4 æg, 3 spsk. sukker og 200g smør og bag fødselsdagsboller, hveder, kanelsnegle, boller med chokolade eller cremefyld. Tilsæt eller undlad kardemomme alt efter hvad du vil bage
  • Hvis du bager hveder eller krydderboller, som du vil riste søndag morgen eller store bededagsaften kan du skære dem over inden du fryser dem ned. Så kan de tages op af fryseren, og lægges direkte i ovnen eller på brødristeren.
  • Til 12 kanelsnegle bruger jeg 125g melis, 100g rørsukker, 50g muscovadosukker (eller en anden blanding du foretrækker) og 1 spsk kanel.

 


Bland

Rør gæren ud i vandet og tilsæt hveden. Sættes overdækket på køkkenbordet indtil næste dag.

20 g Gær
1000 gram Vand

500g Hvede, sigtet


Ælt

Tilsæt resten af ingredienserne undtagen smør. Ælt dejen helt færdig før du tilsætter smørret skåret i små tern. Læg i skål og hæv til dobbelt størrelse.

1200g Tipo 00

3 stk Æg
2 spsk. Sukker
3 tsk. Kardemomme
25 g Salt
100 g. Smør


Bag

Form dejen til ca. 25 boller og efterhæv i et kvarter til en ½ times tid. Bag dem ved 200°C i ca. 20-25 min.